Ενεργειακή κρίση: Οι πωλήσεις ηλιακών πάνελ διπλασιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών προσπαθούν να μειώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς

August 15, 2023
τα τελευταία νέα της εταιρείας για Ενεργειακή κρίση: Οι πωλήσεις ηλιακών πάνελ διπλασιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών προσπαθούν να μειώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών γίνονται πράσινοι με ταχύτερο ρυθμό, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση που είδε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται κατά 67% κατά το τελευταίο έτος.

Σε μια πόλη βόρεια του Λονδίνου, ο καιρός ήταν συννεφιασμένος τους χειμερινούς μήνες.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ιδιοκτήτη να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες τον Δεκέμβριο.

Στο έξυπνο μετρητή του, ο Kumi Thiruchelvam φαίνεται ικανοποιημένος με τα "0 watts" που εμφανίζονται κάτω από το ηλεκτρικό ρεύμα.


Το κόστος εγκατάστασης: μεταξύ 12.000 και 13.000 λιρών (13.500-14.500 ευρώ), μια αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση, ακόμη και για τον Thiruchelvam, ο οποίος ζει σε μια ιδιωτική λεωφόρο στο Luton.

Η επένδυση ήταν λογική για αυτόν μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν αυξηθεί κατά 67% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας διπλασιάστηκαν το 2022 σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με την MCS, τον οργανισμό προτύπων που είναι υπεύθυνος για τις ηλιακές εγκαταστάσεις.

"Είχαμε ένα συνδυασμό των αυξανόμενων τιμών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, και στη συνέχεια επίσης αυξήσαμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι μας από μια σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων," λέει ο Thiruchelvam.

Η οικογένειά του έχει ένα μεγάλο σπίτι και όχι λιγότερο από τρία ηλεκτρικά οχήματα, έτσι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη από το κανονικό νοικοκυριό, περίπου 12.000 kWh ετησίως.

Περίπου τα δύο τρίτα θα πρέπει τώρα να παρέχονται από ηλιακά πάνελ.

"Αρχικά αναζητούσαμε τη διαμόρφωση να είναι πίσω, όπου ανατέλλει ο ήλιος, αλλά επιλέξαμε το μπροστινό μέρος επειδή περνάει περισσότερο χρόνο μπροστά καθ' όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους παρά πίσω.Επίσης, υπάρχει περισσότερη σκιά στο πίσω μέρος με δέντρα", λέει.

Οι πολίτες του Παρισιού ψηφίζουν "με συντριπτική πλειοψηφία" την απαγόρευση των ηλεκτρικών σκούτερ στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας
Η Ισπανία αυξάνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου - αλλά μπορεί ο τομέας της ανανεώσιμης ενέργειας να την ακολουθήσει;
Παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω εφαρμογής για κινητά
Για να πάρει μια προσφορά για την εγκατάσταση, ο Thiruchelvam χρησιμοποίησε την Otovo, μια νορβηγική εταιρεία που πρόσφατα ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή τους, μπορεί να παρακολουθεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την φωτοβολταϊκή εγκατάστασή του από το τηλέφωνό του.

Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν με ασφάλεια το συνεχές ρεύμα που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες σε εναλλασσόμενο ρεύμα για να τροφοδοτούν τις συσκευές στο σπίτι.

Επίσης, επικοινωνούν με το δίκτυο και παρακολουθούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται.

"Αποφασίσαμε να αγοράσουμε δύο υβριδικούς μετατροπείς που θα μου επέτρεπαν να χρησιμοποιήσω μια μπαταρία στο μέλλον", λέει ο Thiruchelvam.

"Αλλά επειδή η τεχνολογία της μπαταρίας εξελίσσεται ακόμα, επέλεξα να μην το κάνω.Αλλά πιθανότατα θα αναβαθμίσω το σύστημα καθώς πλησιάζουμε το καλοκαίρι με μπαταρίες. "

Οι μπαταρίες μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα - για παράδειγμα τη νύχτα - μειώνοντας περαιτέρω την εξάρτηση από το δίκτυο.

Το μειονέκτημα τους είναι το κόστος, περίπου 5.000 λίρες (5700 ευρώ) κατά μέσο όρο.

Τριστάν Βερκμάιστερ/Φωτογραφία AP
Η Κούμι Θιρούτσελβαμ κοιτάζει το έξυπνο μέτρο.
Ο Thiruchelvam παρήγγειλε την εγκατάστασή του από την ιστοσελίδα της Otovo, η οποία μπορεί να δώσει μια προσφορά αμέσως με βάση τη διεύθυνση.

"Πηγαίνετε στο otovo.co.uk, εισάγετε τον ταχυδρομικό σας κωδικό, και στη συνέχεια μπορείτε να δημιουργήσετε βασικές τιμές με βάση το αν θέλετε μια μπαταρία, πόσα πάνελ θέλετε.εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία, και μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν από τους συμβούλους πωλήσεων μας", λέει η Jina Kwon, γενική διευθύντρια της Otovo UK.

Η ιστοσελίδα μπορεί να προβλέψει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουν οι ιδιοκτήτες ηλιακών συλλεκτών με βάση τα δεδομένα από το ηλιακό φως.

"Παρά τον καιρό που έχουμε σήμερα και την γενική αντίληψη για συννεφιασμένες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πραγματικότητα είναι μία από τις πολύ παραγωγικές χώρες στην Ευρώπη", λέει το Kw.on

Έτσι παράγουμε την ίδια ποσότητα ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας που συγκρίνεται, ας πούμε, με τη Γερμανία και σε πολλά μέρη της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Πλωτά ηλιακά και βουνά σκουπιδιών: Πώς οι Κάτω Χώρες έγιναν ηγέτης στην Ευρώπη στην ηλιακή ενέργεια
Ηλεκτρικά πλοία και φορτηγά θα μπορούσαν να φορτιστούν σαν οδοντόβουρτσες με αυτή την τεχνολογική ανακάλυψη
Η ενεργειακή κρίση ενθαρρύνει περισσότερη ηλιακή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μόνο τον Ιανουάριο, σχεδόν 15.000 οικιακές εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας προστέθηκαν στο βρετανικό δίκτυο, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο μήνα από το 2016.

Ο Τομ Φόλκνερ, επικεφαλής των περιουσιακών στοιχείων, υποδομών και δικτύων στην Cornwall Insight, λέει ότι η αγορά ηλιακής ενέργειας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια,και αυξανόμενα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτούν την ώθηση για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

"Στην ιστορία, θα βλέπατε ότι τα ποσοστά εξαγωγής σας ωφελούσαν.

"Πολλές από αυτές τις εξοικονόμηση προέρχονται από αποφεύγοντα κόστη, επειδή το κόστος της ενέργειας ή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τόσο υψηλό από μια εγχώρια άποψη,και ενώ υπάρχουν συστήματα για την προστασία τους από την πραγματική

Το ποσοστό των ετήσιων δαπανών για ένα μέσο νοικοκυριό είναι ακόμη πολύ υψηλό σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους".

"Και ως αποτέλεσμα, βλέπετε τώρα εξοικονόμηση επειδή μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα έξοδα. Έτσι αυτό συντομεύει την περίοδο αποπληρωμής".

Στο σπίτι του Θιρούτσελβαμ, το λέβητα χρησιμοποιεί αέριο.

Χάρη σε έναν εκτροπέα βύθισης, το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού - ένας άλλος τρόπος για να απαλύνει το χτύπημα της ενεργειακής κρίσης.

Αλλά η πώληση της - περιορισμένης - πλεονάζουσας ενέργειας είναι χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του.

Η Ofgem, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, μείωσε την ελάχιστη τιμή εξαγωγής σε £ 0 το 2019, επιτρέποντας στις εταιρείες ενέργειας να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ χαμηλές τιμές από τους ιδιοκτήτες ηλιακών συλλεκτών.

Οι τιμές που συγκεντρώθηκαν από την Solar Energy UK τον Ιανουάριο δείχνουν ότι η υψηλότερη τιμή για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι £ 0,15 (€ 0,17) ανά kWh, ενώ η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει τρεις φορές περισσότερο,με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που επί του παρόντος οριοθετούνται σε £ 00,34 (€ 0,38) ανά kWh.