Φινλανδία: Η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 75% πέρυσι, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τους κλιματικούς στόχους

August 15, 2023
τα τελευταία νέα της εταιρείας για Φινλανδία: Η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 75% πέρυσι, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τους κλιματικούς στόχους

Η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παρέχει μια σημαντική γραμμή ζωής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Η δυναμικότητα αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας αυξήθηκε κατά 75% πέρυσι, σύμφωνα με την Φινλανδική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (FWPA).

Με σχεδόν το ήμισυ της αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας να ανήκει στην εγχώρια ιδιοκτησία, η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παρέχει μια σημαντική σωτηρία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Η αιολική ενέργεια αυξάνει τώρα την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας με πολύ καλό ρυθμό - ακριβώς όταν η νέα και προσιτή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο αναγκαία, λέει η Anni Mikkonen, Διευθύντρια του FWPA.


Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία επιτάχυνε τη μετάβαση της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως αντίδραση στην έλλειψη καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προέβλεψε ότι η αύξηση της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας θα διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Ωστόσο, η έλλειψη καυσίμων έχει επίσης οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες χαλαρώσεις ορισμένων μέτρων για το κλίμα.Στη Φινλανδία, το ποσοστό των ανανεώσιμων καυσίμων που πρέπει να περιλαμβάνουν οι λιανοπωλητές πετρελαίου στο μείγμα τους μειώθηκε.

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων μας ανάγκασε να χρησιμοποιούμε την ενέργεια πιο αποδοτικά, διαπιστώνει έκθεση του ΔΟΕ
Η ηλιακή ενέργεια στην ΕΕ θα αυξηθεί σχεδόν κατά 50% το 2022: Ποια χώρα εγκατέστησε τα περισσότερα;
Ωστόσο, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθά επίσης τη Φινλανδία να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της.καθορισμός στόχου για το 2035 - πολύ μπροστά από τον στόχο της ΕΕ για το 2050.


Πόσο αυξήθηκε η δυναμικότητα αιολικής ενέργειας της Φινλανδίας το 2022;
Το 2022, η Φινλανδία έβαλε σε λειτουργία 427 νέες ανεμογεννήτριες, προσθέτοντας 2.430 μεγαβάτ χωρητικότητας.4 εκατ. νοικοκυριά.

Η χώρα διαθέτει τώρα συνολικά 1.393 ανεμογεννήτριες που παράγουν συνολική ισχύ 5.677 MW - αρκετά για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 5,5 εκατομμύρια σπίτια σε μια χώρα με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων.

Η δυναμική αιολικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1.000 MW ετησίως κατά τα επόμενα χρόνια.από σχεδόν 10% το 2021.

Πώς επηρεάζει η αιολική ενέργεια την οικονομία της Φινλανδίας;
Η αιολική ενέργεια που προστέθηκε στη Φινλανδία το 2022 έφερε επενδύσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα.

Η αιολική ενέργεια παρέχει επίσης ζωτικότητα σε πολλούς μικρούς δήμους.όταν οι επενδυτικοί στόχοι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι. ̇

Με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να έχει τάση μείωσης, θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις τιμές ενέργειας της χώρας στο μέλλον.

"Καμία άλλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να κατασκευαστεί στη Φινλανδία τόσο γρήγορα και οικονομικά αποτελεσματικά αυτή τη στιγμή", λέει ο Mikkonen.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050 θα εξοικονομήσει στον κόσμο τουλάχιστον 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 23% ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, η τιμή των ορυκτών καυσίμων - όταν προσαρμόζεται για τον πληθωρισμό - δεν έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 140 χρόνια.Οποιεσδήποτε μεγάλες αλλαγές οφείλονται σε γεωπολιτικά γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία..

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα, παρά τα υψηλότερα προκαταρκτικά κόστη.

Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Σε όλη την Ευρώπη, η ηλιακή ενέργεια κυριαρχεί στην επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% το 2022, σύμφωνα με έκθεση της βιομηχανικής ομάδας SolarPower Europe.

Αποκαλύπτει ότι η ΕΕ εγκατέστησε ένα ρεκόρ 41,4 GW ηλιακής ενέργειας φέτος - αρκετό για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο 12,4 εκατομμυρίων σπιτιών.

"Καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα ή αξιόπιστα όσο η ηλιακή ενέργεια", λέει ο διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Walburga Hemetsberger.

∆ιαφύγετε τα ορυκτά καύσιμα: Οι ερευνητές δημιουργούν καθαρό καύσιμο από λεπτό αέρα και πλαστικά απόβλητα χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια
Η ανοδική τροχιά αναμένεται να συνεχιστεί, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να λέει ότι η ΕΕ χρειάζεται να εγκαταστήσει περίπου 60 GW ηλιακής ενέργειας το 2023 για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις στο ρωσικό αέριο.

Η αιολική ενέργεια είναι επίσης σε άνοδο.Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 τον Νοέμβριο, εννέα χώρες υπέγραψαν την Παγκόσμια Συμμαχία Αιολικής Ενέργειας (GOWA) - μια δέσμευση για την ανάπτυξη περισσότερης αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα.Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν το Βέλγιο, της Κολομβίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιαπωνίας, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η συμμαχία στοχεύει να έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 380 GW έως το 2030.

Η αιολική ενέργεια παράγει επί του παρόντος το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με το Wind Europe, υποστηρίζοντας 300.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας, αν και υπάρχουν σημαντικές αγορές και στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.